Friday 17 April 2020

IP nummer Hotspot op ander WIFI netwerk achterhalen

Nu ik de laatste 2 maanden met C4FM bezig ben is er als vervolg een Hotspot bij gekomen.
Via een Hotspot is het mogelijk via internet te connecten met andere Reflectors en/of Nodes.
Op deze manier is wereldwijd contact mogelijk.

In een volgend artikel vertel ik meer over de functie en het gebruik van een Hotspot. In dit artikel leg ik uit hoe je het IP adres van de Hotspot binnen een ander WIFI netwerk kan vinden.

De gebruikte Hotspot (Jumbospot) heb ik geconfigureerd voor gebruik binnen mijn eigen WIFI netwerk thuis. Omdat ik een paar dagen bij familie ging logeren wilde ik de Yaesu FT-70 en Hotspot meenemen om daar vandaan enkele verbindingen te maken.
Thuis had ik de WIFI toegang in het Dashboard ( Pi-Star) gezet en tevens de coördinaten aangepast.

Op het logeeradres aangekomen, stekker in het stopcontact en binnen enkele minuten hoorde ik een qso tussen een Nederlander en een Portugees via de XLX707 Reflector.
Om naar NL Central te kunnen overschakelen wilde ik het Dashboard via mijn Iphone benaderen. Via het WIFI netwerk op het logeeradres kreeg ik geen contact met het Dashboard van Pi-Star.
Achteraf heel logisch omdat de Jumbospot binnen dit netwerk een ander IP nummer heeft toegewezen gekregen. Hier had ik niet zo snel aan gedacht.

Om het IP nummer te achterhalen ben ik op internet gaan zoeken en kwam uit bij de app "Fing" Deze app staat in de appstore en kan op een Iphone geïnstalleerd worden.
FINg IP scanner
Eenmaal een scan uitgevoerd zag ik een IP nummer die ik vervolgens in de webbrowser heb ingevuld. En ziedaar, het Dashboard kwam inbeeld.
Nu kon ik verder om de settings te veranderen.

Inmiddels is mij duidelijk geworden dat ik ook kan schakelen d.m.v. een 5 cijferige DTMF code behorende bij de Reflector/Node.
Zo is de code van de XLX707 reflector: 34383.

21-04-2020: De app Fing is ook beschikbaar voor Android telefoons.

73, Tjeerd (Gose) - PA3GNZ

2 comments:

 1. Interessant om dit allemaal te lezen hoe je hier plezier aan hebt om dingen op te lossen. Ik heb hier persoonlijk helemaal niks mee. Mede omdat dit gedeeltelijk via internet gaat. Dan pak ik liever gewoon de telefoon, is ook makkelijker. Maar daar gaat het niet om natuurlijk. Het gaat er om de mogelijkheden te verkennen met deze digitale systemen. Ieder zijn interesse zeg ik dan maar. Veel succes met uitzoeken en omschrijven, is toch wel leuk om te lezen...73, Bas

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tegenwoordig is onze hobby erg verweven met internet:
   PSK reporter, WSPR resultaten bekijken en communicatie zoals dit wat gedeeltelijk via internet lopen.

   Gelukkig zijn er vele facetten binnen deze mooie hobby. Zo heb ik een tijdje FT8 gedaan. Het drukken op de macro knoppen heb ik nu wel gehad.

   Zolang we maar plezier hebben!

   73, Tjeerd

   Delete