Tuesday, 13 October 2020

Een microfoon met een verleden.

In 1984 deed ik, bij scouting Tiel, voor het eerst mee aan een JOTA. Ik was SWL (NL-9514). Een licentie was toen nog verre toekomst.

Door mijn luisterervaring wist ik redelijk goed hoe de verbindingen tussen zendamateurs gingen. Voor mij was het dan ook geen probleem om verbindingen op 2 meter te maken. De zendamateurs keken toe hoe makkelijk dit mij verging.

De microfoon aan de 2 meter transceiver was een Yaesu YD-148. Een microfoon met een dynamisch element.

Yaesu YD-148
Yaesu YD-148


Jaren later was ik kon ik deze microfoon (het exemplaar welke ik tijdens de JOTA in 1984 heb gebruikt) van PA0PFW (sk) over te nemen. Zo staat deze nu in mijn shack. Paul was een van de deelnemende zendamateurs.

De microfoon heeft van origine een 4 polige plug. Deze werd veranderd zodat deze aangesloten kon worden op mijn Kenwood TS-700S. Later heeft de microfoon ook aan de Kenwood TS-830S gezeten.
Enkele jaren geleden kwam er een 8 polige plug aan zodat deze gebruikt kon worden in combinatie met de Yaesu FT-847.

Met een klein verloop kastje (MER-2) wordt de microfoon nu gebruikt in combinatie met de Yaesu FTM-400. Dit kastje is op de foto onder de Elecraft K2 te zien.

73, Tjeerd (Gose) - PA3GNZ

2 comments:

 1. Geweldig Tjeerd, leuk om te zien. Is dit de mike die je destijds ook op scouting gebruikte of een andere van hetzelfde type? Zelf heb ik na zo 40 jaar nog altijd mijn allereerste Stabo handmike. En al 35 jaar mijn Turner +3B die ik toen al 2e hands kocht. Ik gebruik ze niet meer maar ze blijven wel bij mij in de shack. Het heeft wel wat die nostalgie. 73, Bas

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hallo Bas. Dit is het exemplaar welke ik in 1984 ook gebruikte. PA0PFW was toen een van de deelnemende zendamateurs.
   Ik heb dit nu ook aan de tekst toegevoegd.

   Delete