Sunday, 17 May 2015

JT65 digitale mode HF

Enkele weken geleden heb ik kennis gemaakt met een digitale mode die op de HF banden gebruikt wordt. Lang heb ik digitale modes geweerd uit de shack. In beperkte mate ben ik over stag gegaan.

Over het gebruik van digitale modes heb ik een bepaalde mening, na de start met JT65 is dit niet veranderd. Digitale modes zijn in mijn ogen modes die tot stand komen door een paar knoppen (macro's) op je pc in te drukken.
Zo heeft JT65 een bepaalde format wat als compleet qso wordt beschouwd.

Het bovenstaande qso was met een station op Malta. Je wisselt een rapport uit en bevestigd dit met een R (roger). Heel af en toe wordt er via vrije tekst nog vermeld wat het vermogen en antenne is.

In het begin maakte ik gebruik van 25 watt. Al vrij gauw ben ik overgestapt naar 5 watt, en heel af en toe 10 watt.
Joe Taylor (K1JT) heeft deze mode bedoeld als weak signal mode.

De combinatie QRP met de antenne experimenten maakt deze mode voor mij af en toe leuk om mee te werken. Daarnaast is het een uitstekende mode als mijn YL in het andere deel van de huiskamer TV kijkt of een boek leest.

Is het automatisch maken van een qso door de pc de volgende stap? In mijn ogen is er dan geen sprake meer van een hobby.:-)

73, Tjeerd (Gose) - PA3GNZ

3 comments:

 1. Hallo Tjeerd, ik begrijp wat je bedoeld en heb er in zekere mate ook gemengde gevoelens over. Maar je kan de vooruitgang niet stoppen. Automatisch QSOs maken is niet een volgende stap maar is al mogelijk met SIM-PSK. 73, Bas

  ReplyDelete
 2. Bas,

  Je kan de vooruitgang niet stoppen, woorden die ik vaak hoor.
  Wat voor mij telt is dat als ik tv kijk en de pc werkt mijn qso's af er geen spraken meer is van een hobby.

  Een hobby is volgens mij een bezigheid waar je actief mee bezig bent.

  73, Tjeerd

  ReplyDelete
 3. Hallo Tjeerd, omdat de transmissie snelheid laag ligt, kun je gerust QRP of QRPp gebruiken. Zodra ze je kunnen horen en verstaan, maak je mooie QSO's. Heerlijk om zo in stlte te kunnen werken. Veel plezier. 73, Bert

  ReplyDelete